zatvori

Kompletirani stripovi iz prijašnjih Kajgoda:

     Škrga Ivo i Mali Micko

     Kuća straha

     Veselo bilje

zatvori

RSS

Napomena: ukoliko koristite RSS nema razloga da se stavljate na mejling listu jer ništa osim obavijesti o novom broju i tako dobiti nećete.

BROJ:

Kumulativno kazalo | Arhiv | RSS/newsletter   

Kajgod magazin #10
Sadržaj: Uvodnikoblog | Talačka kriza u mahičnom #1 | Moj obračun s njima | Profesor Vranić: ORIGIN


Uvodnikoblog - naslov

Lijepi pozdrav

Lijepi pozdrav svima!

Naročito onima koji su se mučili pisati komentare koje je onda skripta iz još uvijek neutvrđenih razloga popapala (vrijedi primijetiti da nije popapala baš sve komentare i da mi je ta činjenica znatno otežala utvrđivanje problema). Vjerojatno je stvar u nečemu što učiniše na serveru jer se nije događalo do zadnjih par tjedana. Osim ako nije neka novost glede Chromovog ili Firefoxovog najnovijeg tretiranja POSTanja i GETanja? Pa se tu nešto zagubilo?

Bilo kako bilo, za ovaj je broj izrađena brand new skripta za komentare (iako izgleda slično) i to s bazom podataka modeliranom s predumišljajem da jednog dana - od jednog od sljedećih brojeva - na stranici bude i Zona za komentare, aliti posebna stranica na kojoj će biti svi komentari i nešto kao pseudoforum, pa ni ja ni posjetitelji nećemo morati učitavati dva megabajta slika svaki put kad želimo provjeriti je li netko nešto prikomentirao.

Nemojte sad prestati komentirati zbog ove nezgode!

Ako ipak bude nekakvih sranja, obratite mi se na email (jurica (et) mojstrip (točka) com, ako netko još ne zna).

I molim vas nemojte sad prestati komentirati zbog ove nezgode!

***

Od ostalih bitnih stvari... Hmmm... ne sjećam se kad je ono bio prošli broj?

Apsolutno je nevjerojatno da netko tko čita ovaj blog ne zna da se volim uključiti u svaku strip-igru na darkomacan.com, ali za svaki slučaj - svratite tamo, pa pogledajte što se radi (bijaše ono Natrag strip, sad je aktualan stota stranica knjige i tak...) Macan uporno pokušava uništiti te igrice i forsirati nekakve potencijalno ukoričive igre, ali meni je uvijek drago kad se radi nešto neobavezno i razigrano.

Projekt 100-ta stranica

Pripremam mimo Kajgoda još dva zanimljiva strip projekta:

 • strip sa puno crtača različitih stilova i estetika po mom scenariju (fragmentirano u povezane stripove od jedne stranice - slično onome što u zadnje vrijeme radi Daniel Clowes);
 • epizodu (prvu?) novog serijala u Sergej stripu gdje glavnu ulogu tumači kultni Regoč (ako ne znate tko je to, opet trk na darkomacan.com).

Tako da vas svesrdno pozivam da keep an eye on te stvari.

Naravno, u nekom od sljedećih Sergej stripova trebali bi se naći i Dommyeva i moja pjesma o Sergeju, u albumu Cat i Ninja poneka epizoda koju sam napisao i tako...

***

On personal note, Filter je dobro, raste, opamećuje itd.

Uskoro će 80 posto populacije patiti od alergija!

Iako, naravno - alergičan je na sve živo. To ne čudi jer moj šef (završio medicinu) veli da će uskoro 80 posto populacije patiti od alergija. Ako netko ima pametnu teoriju zašto se to događa neka se javi.

Do sad imam:

 • davinističko objašnjenje: sve je kriva činjenica da se danas svatko može razmnožiti i preživjeti, pa loši geni koji bi inače nestali, sad se šire i umnožavaju.
  Presuda: Može biti, ali nije baš vjerojatno. Naprosto se pre brzo množe (alergičari). Za evolucijsko objašnjenje trebalo bi više vremena kako bih povjerovao.
 • djeca ranije unose u prehranu alergene, što prije nije bio slučaj jer su duže sisali.
  Presuda: To je nešto kao službeno objašnjenje, ali ja ga ne priznajem. Moj tata je odrastao na adaptiranom (čitaj: razrijeđenom vodom) mijeku, što je kao naj naj od alergena (koliko su to mlijeko morali razrijediti da bi bilo jednako nehranjivo kao 0,9mm iz dućana?), a Filter još uvijek sisa (iako sad već polako možemo reći da je sisanje gotovo - nema više što isisati). A na alergije sumnjamo još od prije nego je počeo s dohranom!
 • zagađenje.
  Presuda: Može biti, ali ne pomaže baš puno. Koje zagađenje? Zrak? Hrana koju jedemo? Puno konzervansa i sličnih sranja? Ja sam dečko sa sela, starci su me hranili domaćom hranom - zakaj sam ja onda alergičan, a neki moji znanci koji ne jedu ništa bez konzervansa i sl. i udišu gradski smog od najranijeg djetinjstva nisu?
 • Božja kazna za nemoral i opće jadno stanje duha.Presuda: Možda i najdosljednija teorija. Ako je manijakalnog klanja i bilo tijekom povijesti, ovoliko ateizma i sotonizma nije nikad. Bog ima puno pravo da se ljuti i jedna pokvarena i podmukla bolest poput alergija (ne ubije te, ali te jebe li jebe) je baš nešto što bi Bog mogao iz pizdarije poslati na svoje stado. Bog već dugo nije (kao Zla Crvenkapica) sklon potapati svoje psiće. Potopio nas je jednom i kurac je time dobio.

Kao što vidite, niti jedna teorija mi ne pomaže da skužim što i kako! Čega se beba treba čuvati? Što izbjegavati? Kako ga hraniti?

Toliko o medicini.

Kajgod liječi rak!!!

***

I tako... Nemam više ništa pametno za dodati, pa vas još jednom pozdravljam.

Drž'te se ljudi!

 

Moj obračun s njima: FILOZOFIJA

Razgovaram s prijateljem o religiji i sl. i on ustvrdi kako neki njegov retardirani prijatelj pokušao dokazati kako Bog postoji "jer i sam Stephen Hawking tako kaže". Doobro, pitam ga ja, a gdje to točno kaže (to je bilo prije nego su novine objavile kako kaže suprotno iako ni to nigdje nije rekao - wtf?)? U Kratkoj povijesti vremena, naravno. Ja rekoh - hmmm... nisam čitao pa ne mogu komentirati.Nisi čitao? Ima li itko tko nije čitao Kratku povijest vremena? Svašta...

I tako ja skinem s interneta Još kraću povijest vremena u audio formatu (mukte, da ne bude zabune - ali nije krađa jer krađa oduzima original, a ovo je samo ilegalno umnažanje buahahaha) i, naravno, nakon prvih par minuta se sjetim da sam to čitao još bogtepitaj kad u srednjoj školi, ali mi je bilo pre blesavo da bih se sjećao. Ne bi smjele postojati knjige o fizici skoro bez i jedne formule i skoro bez i jednog dokumentiranog ili objašnjenog istraživanja.

Što me boli?

Hawkingova knjiga je religiozna u najgorem smislu riječi i može se sviđati samo osobama sa religijskim inklinacijama. Ne govorim ovdje o religiji kao "vjerovanju u Boga" nego religiji kao "vjerovanju bez dokaza".

Hawkingova knjiga je religiozna u najgorem smislu riječi i može se sviđati samo osobama sa religijskim inklinacijama.

Svemir je nastao tako i tako, veli Hawking i pri tom ne ponudi niti najmanju sugestiju kako je do tog zaključka točno došao. I tako sve što piše. Mislim, kužim ja da bi mi trebalo puno više od jedne knjige da mogu ispratiti svu složenu matematiku i fiziku iza istraživanja i eksperimentiranja kojim su znanstvenici došli do određenih zaključaka, ali ovako "mi sve znamo i zato nam morate vjerovati" - ja ne vjerujem NIŠTA.

I nitko s makar rudimentarnom sposobnošću kritičkog mišljenja ne vjeruje.

Trebam li nabrajati koliko puta su kroz povijest znanstvenici bili sigurni da su nešto dokazali/utvrdili, za to dobili Nobelove nagrade i onda se to pokazalo kao apsolutna bezvezarija? Naravno, savršeno je moguće da je sve što je Hawking napisao u knjizi apsolutno točno, otkud ja znam, ali čitatelji pop znanstvenih knjiga ne bi smjeli koristiti te knjige kao referencu ni za što. Naprosto, pop znanstvene knjige su OK ako ih uzimaš kao pop znanstvene knjige, a ne religiozni spis koji ima odgovor na sva pitanja, pa čak i - ni manje ni više - postoji li Bog!

Ili možeš čitati ozbiljne knjige o fizici, ili ne koristiš fiziku u raspravama.

Jer inače ćeš ispasti prokleto smiješan pred bilo kim tko zna nešto o tome o čemu pričaš. Kao što se dogodilo - pogađate - Stephenu Hawkingu kad je počeo filozofirati o filozofiji, a pojma o njoj nema.

Mislim, nisam ni ja neki filozof, ali čovječe - ustvrditi "ja znam sve o svemu na osnovu eksperimenata" i "sam Wittgenstein je ustvrdio da je filozofiji preostalo još samo baviti se jezikom" su malo žešći retardi (i ne, ne rugam se ovdje Hawkingovoj bolesti).

Prvo i osnovno, dok god se ne pronađe logička pogreška u solipsizmu, nitko od nas ne može biti siguran da vanjski svijet uopće postoji, kao što nitko od nas ne može tvrditi ni da eksperimentalna metoda daje točne rezultate dok logički ne pobije Humeov kauzalni paradoks (napokon, znanstvena metoda je djelo filozofa i Descartes je objasnio sa pretpostavkama kauzalnosti i postojanja materije; nije ju dokazao izvan sumnje), a pogotovo nitko ne može svojim umom smisliti i onda na papir napisati kako je jezik - "samo".

Talačka kriza u Mahičnom Talačka kriza u Mahičnom str 1: Svatko ima neko okružje u kojem blista Talačka kriza u Mahičnom str 2: Ovo nije moje Talačka kriza u Mahičnom str 3: Inspektore! Čovjek u panici. Smijem li se nadati? Talačka kriza u Mahičnom str 4: Zeklenul se je v hižu i preti da bu ju ubil ak ne dopeljamo televiziju! Talačka kriza u Mahičnom str 5: Kako samo žude za asfaltom moji tabani. Talačka kriza u Mahičnom str 6: Nemrem mučati jer neću mučati! Napravil budeš veliku budalu od sebe. Talačka kriza u Mahičnom str 7: Ja više drugima budala biti neću. Talačka kriza u Mahičnom str 8: Nadam se da je dovoljno lud. Talačka kriza u Mahičnom str 9: Gdi mi je bomba? Talačka kriza u Mahičnom str 10: Evo ti je tam pod televizorom. Talačka kriza u Mahičnom str 11: NIGDO NEK NE MRDA I NE PRIČA ILI HITAM BOMBU!

Da je Hawking imalo interesa usmjerio filozofiji i pročitao koji Wittgensteinov rad, možda bi shvatio da "još samo baviti se jezikom" ne znači da su drugi pametniji od njega i da bolje razumiju svijet (kako to Hawking nadobudno tumači), nego da je naš mozak uvjetovan jezikom (štoviše, najvjerojatnije nam je jezik genetski usađen, zaključuju bioleksičari na osnovu sličnosti u konstrukcijama potpuno različitih jezika izoliranih plemena). Mi izvan jezika ne možemo razmišljati. Najveći dio naše sposobnosti apstrahiranja ovisan je o jeziku. Čak i najuvjerljivija teorija o tome kako (i zašto) se ljudima uopće razvila svijest koju sam ja čitao ustvrdila je - putem jezika.

Najkraće (za znatiželjne), a nije bitno za ovu raspravu. Teorija je Daniel Dennettova, pa unjegovim knjigama potražite detalje:
Baziramo se na evoluciji. Bijaše pračovjek i za preživljavanje mu je bilo korisno razviti jednostavni sustav glasanja. "Pazi medvjed!" ima drugo značenje od "Pazi ose!" i korisno je jer u prvom se slučaju praviš mrtav, u drugom bježiš koliko te noge nose. Uskoro, pleme koje je razvilo glasanje ima bolje šanse za preživljavanje jer se automatizira reakcija: "Pazi medvjed!", uzvikne netko i svi popadaju "mrtvi".
Međutim, sad je čovek ostao sam. I vidi medvjeda. I ima bolje šanse za preživljavanje ako reagira pravilno, pa viče: "Pazi medvjed!" i reagira na to kao da je uzviknuo netko drugi. Tako nam mozak radi. Oni koji imaju djecu (koja pružaju ruku prema noževima i onda sama sebi glasno govore: "ne! ne!") to dobro znaju. Onda faza kad nema smisla (ili je čak opasno) verbalizirati i nastaje unutarnji monolog.
Ono što slijedi poslije toga užasno je složeno i o tome pitajte Douglasa Hofstadtera, ali otprilike ide ovako: zamislimo li da je mozak računalo (a nije, ali ajmo pojednostaviti - čovjek je o tome napisao knjigu od par tisuća stranica, nemrem ja ovdje na tri reda) i da ima autoreferencijalne petlje u softveru. Te petlje bi u načelu srušile sustav jer bi se izvršavale beskonačno, pa računalo dobije i naredbu "nakon toliko i toliko milisekundi, ako radiš jedo te isto - prekini petlju". To sve već imamo u softverima. Dovoljno složeni softver, pak, bi mogao nadgledati i "promišljati" petlje koje su njegov sastavni dio. Čak i to već imamo, ali dobro. Napravite taj sustav dovoljno složenim i dio softvera će biti "svjestan" da je on softver i da - iako ne može čitav softver imati u memoriji (morao bi biti složeniji od sebe samog), on može nadgledati dovoljno velik dio programa da ga razumije kao "sebe". Kao što mi ne možemo obraditi sve podatke koji nam stižu svim čulima, ali imamo metode biranja bitnog i svjesni smo sebe iako ne možemo introspektivno znati sve o sebi.
Kužite? Jezik kao autoreferencijalni računalni softver = svijest. Ako kužite - kužite više od mene! I ništa me ne pitajte.

***

E, sad... Kako je filozofija spala na to da kojekakvi Hawkinzi seru po njoj iz svojih kolica?

Evo, samo za vas, dragi čitatelji, detektirat ću osnovne probleme i nezgode koje su se "dogodile filozofiji" (aliti, glupi filozofi su ih sami sebi na vrat objesili):

 

Sranje PRVO: učenje filozofije kao povijesti

Uči li se fizika tako da se u prvom razredu uči kako je pre-sokratovski filozof Tales tvrdio da je sav svijet sačinjen od vode??? A vjerovali ili ne - nema povijesti filozofije koja ne počinje istim.

Najsmješnija je upravo činjenica što se materijalnom osnovom planete danas bavi fizika i filozofe to danas (osim kurtoaznog spomena glede "zašto bitak jest?" pitanja) ni ne zanima.

Zamislite da se biologija uči od Aristotela! Da prvi razred djeca provedu učeći koje životinje spadaju u "sa krvlju", a koje "bez krvi". I to BLATANTNO POGREŠNO (jer jadni Aristotel nije mogao masu životinja uloviti i rasporiti da utvrdi imaju li ili nemaju krvi).

Takva metod učenja, čime bi rezultirala?

Znanjem o filozofiji kakvo danas imaju dobro obrazovani mladi i stari ljudi. Znanjem o filozofiji kakvo ima Stephen Hawking.

Je li u tom kontekstu čudno što većina ljudi misli da je filozofija debilana koja nam nema ništa pametno za reći?

Jedini predmet osim filozofije koji se, a da se mogu sjetiti, u školama uči usporedivo retardiranom metodom povijesnog pregleda je srednjoškolska književnost. Zaklat. Zaklat i bacit ribama bi trebalo debile koji prave program lektire i u prvi razred gimnazije stave Planine i Matijaža grabancijaša dijaka.

Naravno, i sama povijest se uči tako. Ali nju sam ostavio za kasnije. Povijest treba UKINUTI i to hitno! I zamijeniti sa geneologijama raznih predmeta. I to ne kao filozofija da se uči Aristotel ovo Kant ono... Nego: uzmemo fenomen kako ga danas razumijemo (recimo atomsku prirodu matrije) i onda rasčlanimo kako su znanstvenici došli do tog zaključka. To je strašno bitno i razvijalo bi i kritično mišljenje i dublje razumijevanje materije i znanstvenu metodu. Netko mlad tko bi rano bio izložen procesu dolaženja do važnih zaključaka, možda bi jednom i sam donosio takve. A ne pridružio se gomili birokrata po znanstvenim institucijama koji kao slijepe kokoši rade eksperimente u nadi da će baš oni upiknuti zrno nobelovskog formata.

Ali ne, umjesto intelektualne geneologije, mi imamo povijest oblika: "I onda je taj i taj kralj poklao taj i taj narod te i te godine". Jebo ga ja, taj Napoleon je bio strašan ultimat fajter kad je jedino on bitan u masovnom francuskom osvajanju!

Nećemo mi ginuti da bi o tebi knjige pisali

 

Sranje DRUGO: psihologija i psihoanaliza

Neću ulaziti u to kako je Freud sam govorio da za uspjeh psihoanalize subjkt mora biti natprosječno inteligentan. Kad god pročitam kako se neki postbihevioristički mediokritet ruga psihoanalizi i lošim kliničkim rezultatima pomislim: "sa ovakvim maloumnicima kakvi danas troše dragocijeni zrak, nije ni čudo da nema rezultata".

Ono što je za ovu raspravu bitno je: filozofija nikada nije smjela prepustiti psihologiju medicini!

Naravno da je za to najviše kriv upravo Freud, ali to je uglavnom tako: filozofi (a Freud je bio puno uspješniji filozof nego liječnik) su po definiciji samokritični i zato im se valjda čini da je sve bolje od filozofije. Čak i medicina.

Zašto?

Zato što najvažniji problem psihologije nije kako promijeniti neželjeno ponašanje nego koje ponašanje je željeno i zašto!?! Naravno da moderna psihologija antidepresivima krasno liječi tužne ljude, ali nikoga nije briga zašto su oni tužni i treba li možda promijeniti nešto u društvu kako im ne bi antidepresivi ni trebali?

Par tableta i psihoanaliza

Neka stanja duha koja nisu ugodna su razumna i racionalna i neće ih izliječiti ni grupna terapija ni antidepresivi. Možda će utišati simptome, ali za to nam ne trebaju liječnici. Heroin i kokain to rade efikasnije.

Ono što bi nam, u idealnom slučaju, filozofija trebala reći je za što se truditi. Činjenica da fizičari otkrivaju nove spoznaje o vanjskom svijetu su zakon ako znamo što o vanjskom svijetu uopće vrijedi znati. Ako znamo za čime težiti. Naime, kako smo već pokazali, današnji čovjek je u prosjeku debil kad se govori o filozofiji. Nije li ga onda strah da sav silni trud koji je uložio u obrazovanje, posao, obitelj... Da je to sve krivo uloženi trud. Svaki čovjek ima svoju filozofiju, naravno. Ali ako zna jako malo o tom području, sve su šanse da svijet promatra pojednostavljeno.

Čovjek koji živi, a jako malo zna o filozofiji baulja kao slijepi trkač. Može se jako truditi i kad trka završi shvatiti da je čitavo vrijeme trčao u krivom smijeru. Nije li tako? Ne tvrdim da je učenje iz knjiga jedina (ili čak najbolja) metoda stjecanja vlastite filozofije, ali ne može me nitko uvjeriti da je filozofiranje gubljenje vremena (kako se najčešće nastoji prikazati). Triput miri, jemput riži. Učio me otac. Isto vrijedi primijeniti i na život. Triput promisli prije nego odlučiš nečemu težiti.

I vjerojatno nećeš odabrati utilitarističku maksimu: "najviše zadovoljstva za najviše ljudi." Napokon, samo englezi žele biti sretni.

A upravo čistim utilitarizmom se vodi današnja klinička psihologija. Jad i bijeda.

Profesor Vranić - Origin Profesor Vranić - Origin str 1: Nova Barmanova kapa Profesor Vranić - Origin str 2: Grudanje i prijateljstvo Profesor Vranić - Origin str 3: Izgubljeno i sjebano Profesor Vranić - Origin str 4: Rađanje zlog genija

 

Sranje TREĆE: teške riječi

Opet ću srati po Freudu, ali ovaj put preko prevoditelja.

Prevoditelju je bilo lakše ostaviti neprevedeno? Zašto je uopće plaćen? Da sam htio čitati njemačke riječi - čitao bih na njemačkom!

Zašto, o zašto filozofi moraju koristiti teške izvedenice iz stranih (često mrtvih) jezika umjesto riječi koje svatko može lako razumjeti? Filozofija se tiče svakoga i svatko bi morao biti u prilici, uz uloženi trud, naravno, razumjeti je!

Koji id, ego, superego?

Prevoditelju je bilo lakše ostaviti neprevedeno? Zašto je uopće plaćen? Da sam htio čitati njemačke riječi - čitao bih na njemačkom!

A nemojte ni da počnem o jouissance! Filozofi (prevoditelje da ni ne spominjem) su egocentrična stoka koja ne podnosi konkurenciju. Kako inače objasniti sav taj silni trud da se iz filozofiranja isključi što je moguće više ljudi i koji je rezultirao strahom da bi filozofija nestala sa lica zemlje da autobus sa dvadeset najpoznatijih filozofa današnjice na ekskurziji padne u provaliju.

 

Sranje ČETVRTO: samoljublje

Samoljubljivi neuspjeli pjesnici svim se silama trude pretvoriti filozofiju u parnasku (čitaj: pedersku) umjetnost.

Što nas dovodi do samoljubljivih neuspjelih pjesnika koji se svim silama trude pretvoriti filozofiju u parnasku (čitaj: pedersku) umjetnost nesputanog duha koji teži visinama spoznaje bla bla... (kopčate o čemu pričam)

Sjećam se kako sam se upoznao s ovom boleštinom: bijah srednjoškolac što htjede uzletjeti k filosofskoj misli i naletjeh na Uvod u filozofiju Branka Despota u knjižnici.

Siguran sam da bismo se svi lijepo nasmijali da imam neki citat pri ruci, ali najbolje što sam pronašao je ova bilješka.

 

Nešto sam zaboravio? Podsjetite me! Za to služe komentari.

 

Kritike, dojmovi, vrijeđanja

Ime: Zajebite zle spamere tako da prepišite ovo: 
Ovdje:

Kajgod

Izgleda da je moja genijalna supruga sasvim slučajno utvrdila problem s komentarima!

Javascript od Ajaxa u Internet Exploreru bi se zblesirao kad bi naiŠao na dijakritičke znakove (jer mu nisu u ASCII enkodingu).

Naravno, NORMALNI browseri to normalno i rade, ali... Nije mi ni na kraj pameti palo da bi neki čitatelj Kajgoda ekŠli koristio Internet faking Explorer.

Get a grip (Firefox ili Chrome u prijevodu), people!

Supruga

I ja bi htjela Firefox ali bi za to morala poslati mail IT odjelu koji se svaki put čude da kako to da nemam Firefox, a oni mi ga nisu stavili. Uglavnom ono sto sam htjela ranije komentirati je: A obični radnik potvrđuje da KAJGOD liječi DOSADU na radnom mjestu :)

Kajgod

šutider, imamo neke viruse na poslu koji prijete pojesti čitav nam server, pa ako moja firma danas sutra propadne, a tebi daju otkaz jer čitaš crtane romane umjesto da radiš jadna će nam beba umrijeti od gladi (srećom, ima onu debelu trbušinu da ga čuva bar koji tjedan).

Čoro Boro

ne bi htio donositi vrijednosne sudove, pa ću samo reći da su tekstovi dosadni, talačka kriza lošija nego u pisanoj formi, a prof. Vranić je nebitan. Žalim za danima kad su na kajgodu vladali krv, sperma, piće i golotinja.

mxm

Talačka kriza u Mahičnom je dušu dala za jednu epizodu u "Svetkovini" tj. Zakonu! :)

A moja teorija za masovni autbrejk alergije je:

Dolazi vrijeme kad se sve naplaćuje, ako želiš nešto otkarmit iz prošlih života, evo ti alergija pa otkarmljuj!Shuckey

Napisao pun kufer teksta, nece spremiti komentar. Nema dijakritika, cisti ASCII. Firefox 3.6.7 @ Fedora core 13.

Srecom sam sejvao pa bum poslao kad popravis. :-) MOZDA kolicina teksta zafrkava? :-)

Kajgod

Shuckey,

hvala na trudu!

radio sam dodatno na sustavu komentara i zamijenio GET (do 100 znakova) sa POST metodom (praktički neograničeno).

skriptu se još uvijek može srušiti kodovima koji će zbuniti javascript (recimo, ako u ovo polje pejstaš sliku), ali stvarno mislim da neće biti problema s normalnim tekstom.

ispričavam se i obećajem da ću sve probleme koji se pojave otklanjati čim mi ih netko raportira.

hvala na strpljenju!

Shuckey

Sve je puno tipfelera, za pocetak popravi 'Zajebite zle spamere tako da prepisite ovo'. Knjiga zli genij je tiskana u japanskom formatu ili kaj?

Okej, dosta zajebancije. :-) Tekstualni dio je brzo (i naprasno) prerastao u njurganje o filozofiji. Ajmo o dijelu dok sam jos drzao koncentraciju. 'Kratka povijest vremena' je znanstveno-popularna knjiga za ljubitelje znanstvene fantastike. Stovise, mislim da je EX YU premijera bila u jednoj srpskoj ZF biblioteci. Citao sam je isto davno i nista mi bas nije ostalo u glavi osim onog dijela kad Hawking promislja o Goedelu i/ili Heisenbergu i zakljucuje - ako mi ne znamo i ne mozemo spoznati, netko (nesto) sigurno moze?!? Slicno sam i ja zakljucio prije citanja Hawkinga pa mi je zato taj dio ostao u pamcenju. :-)

Najbolja ZP TV serija ikad je 'Kozmos Carla Sagana'. Davno sam procitao knjigu (i puuuno knjige mi je ostalo u pamcenju), a sad gledam seriju. :-)

Odkarmiti je najbolji glagol ikad.

Nando te gadja nozevima, ha? Tako ti i treba nakon Kajgoda 009.

Hvala na krasnim stripovima i tekstovima,

Hrvoje Bratanic AKA Shuckey

Kajgod

ha! uspio sam spasiti Shuckeyev post (gore) iz zapamćenih URL-ova!

Shuckey

Phoock. Nemres vise ni za*ebati slanje komentara, a da netko taj komentar ne procita.

Cestitke na brzom popravku.

Hrvoje Bratanic AKA Shuckey

Quelava

He, he. meni je na faksu jedan prof. Vranić držo tjelesni...
A Mahično mi je super (nisam onomad imo strpljenja čitat tekstualni rad). Sad nestrpljivo očekujem još.
A ovaj link na Branka Despota je pregrozan, to čak nije ni smiješno (čak niti u montipajtonovskom smislu), tom gospodinu treba zabit onu lulu u šupak i zapalit ju.
Samo tako često naprijed s postovima!

Quelava

E, da, i imam jednu primjedbu, zapravo prilog raspravi o stripu na internetu.
Vjerojatno se radi o psihološkoj barijeri, ali fakat mi je čudno čitat strip koji je beskrajno visok (okej, nije beskrajno al bi mogo bit).
Mozgu fali kratka pauza gdje je bio kraj stranice. Znam da u ovom skrol formatu interneta teoretski ne postoji valjan tehnički razlog da bi se stupac prekidao, ali ipak se time gubi jedna bitna mogućnost koju klasičan papir ima: suspens na kraju stranice. Meni je to super alat, i majstori uvijek jako paze na ritam dok planiraju tablu, a ti imaš samo jedan kraj stranice na ovih brdo kadrova...
jelda da ti je sad bed zbog toga? :-)

Kajgod

@Čoro Boro

ček da razmislim oćem se zaletit do Rijeke na penjanje... mislim da ipak neću :-P

@Shuckey

namjerno nisam i neću iznova čitati što sam natrkeljao (od buđenja do kasno u noć sam skalupil cijeli broj divljačkim ritmom - doduše, oba stripa su arhivska) i nimalo, ali NIMALO me ne čudi da obiluje tipfelerima... ali tak je to kad se ima malo vremena. sorry.

@Quelava

"He, he. meni je na faksu jedan prof. Vranić držo tjelesni..."

i meni. isti, štoviše. sjećaš se? ti na arhitekturi, ja na geodeziji - ista dvorana, isti profesor.

***

"A Mahično mi je super (nisam onomad imo strpljenja čitat tekstualni rad)."

tekstualni i tak nema puno veze s onim kaj će biti u nacrtanom.
prvo sam priču započeo crtati (oko dvije trećine ovdje vidljivog, još prije nego je uopće krenuo Kajgod magazin), onda sam zaključio da to baš nije nešto, pa sam krenuo pisati, pa je ono pisano ispalo loše da gore nije moglo, pa kak sam gledal stare papire - ovaj crtani mi se činio fora i vrijedan nastaviti i uopće mi nije bilo jasno zašto mi je prije bio tako grozan...

***

a što se tiče formata...
o tome sam puno razmišljao kad sam kretao s "magazinskom" formom. i zaključio da - iako se slažem s tvojim argumentima - ipak preteže jednostavnost i preglednost čitanja ako se skrola dolje.
barem ništa ne treba klikati. samo skrolaš do besvijesti.

velim: prigovor/prijedlog je na mjestu, ali ovako sam odlučio nakon nešto razmišljanja.

Boro Čoro

@Kajgod
ček da razmislim oćem se zaletit do Rijeke na penjanje... mislim da ipak neću :-P

šteta. to je dobar način da se riješiš kritičara

Kajgod

a tko mi garantira da u pokušaju rješavanja kritičara neću svijetu uskratiti i sve one divne stripove koje tek namjeravam nacrtati?

vj.

evo, sjetio sam se doć vidit jel izišo novi broj. :)


Kajgod magazin #10
Izlazi povremeno.
Autor svih priloga: Jurica Starešinčić

Creative Commons License
Kajgod magazin by Jurica is licensed under a
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Croatia License.

5.9.2010.


  1     2     3     4     5     6     7     8     9     10  
Free Domain & Hosting

Povratak na vrh stranice